fbpx
Rácmolnár Lili
Rácmolnár Lili

Pszichológus

Nem jön a baba – hogyan tovább?

Beszélgetésünk egy olyan téma körül forog, amely sokak életében kiemelkedően fontos és érzékeny: a gyermekáldás és az út, amelyen azok járnak, akiknek úgy tűnik, hogy a várt babát még nem sikerült örömmel üdvözölniük.

A gyermekvállalási nehézségek érzelmileg megterhelőek tudnak lenni az érintetteknek, azonban fontos tudni, hogy nem vagyunk egyedül ezzel a helyzettel.

De vajon milyen szerepe van a közösségnek és a szakembereknek a segítségnyújtásban és a támogatásban? Milyen támogató módszerek és eszközök segíthetnek ebben az időszakban? Ebben a kerekasztalban nem csak a nehézségek megbeszélése a célunk, hanem az is, hogy inspiráló tapasztalatokat és gyakorlati tanácsokat osszunk meg egymással.

kintsugi hasonlat

"A kintsugi ma már a pszichológia egyik kedvelt hasonlata, hiszen amellett, hogy megtestesíti a tökéletlenségben rejlő szépséget, azt is megfogalmazza, hogy a traumák és törésvonalak az élet természetes részei, azokat feldolgozva, beépítve pedig a személyiségünk gazdagodik, az egyediségünk nyilvánvalóvá válik." - Dr. habil. Fodor Szilvia

Az előadás a kintsugi hasonlat középpontba helyezésével bemutatja a pozitív pszichológia fő kérdésfelvetéseit, alapelveit, a reziliencia fogalmát, és ráirányítja a figyelmünket az élet nehézségeinek megértésére, elfogadására, az ebben rejlő fejlődési lehetőségek felismerésére, azaz a tökéletlenségben rejlő tökéletességre.

Nem jön a baba- hogyan tovább
Rácmolnár Lili - Pszichológus

Lili mindennapi munkája során két nagy témával foglalkozik; az élet két nagy kapujával: a szülés-születés és a gyász időszakával, melyek előbb-utóbb mindannyiunk életében megjelennek. És bár a súlyukat senki nem veheti át tőlünk, kísérve mégis könnyebben megyünk végig az úton.
Az egyik legbátrabb dolognak azt tartja, ha merünk szembenézni az élet igazi kérdéseivel.

Hiszi, hogy a legközösebb tapasztalásainkról együtt gondolkodva mindketten többek leszünk – kliens és pszichológus egyaránt; ebben a szellemiségben dolgozik.