fbpx
Dr. Domján Mihály
Dr. Domján Mihály

Pszichológus, családterapeuta, szomatodráma játékvezető, mindfulness oktató, pszichoterapeuta-jelölt

Hogyan szabaduljunk ki a magány börtönéből?

Az előadásban a hangsúly a megértésre és a reményre helyeződik. Ha
ugyanis „kézbe veszem” és tudomásul veszem azt az életutat, amely a
jelen magányosságához vezetett el, könnyebb elfogadnom magam, sőt több
erőm lesz tenni a dolgom. A megértés mellé annak átgondolása szintén
szükséges, hogy miért érdemes élnem, konkrétan mik a reményeim.

2023

október 08. (vasárnap)
15:00
Előadás
Hogyan szabaduljunk ki a magány börtönéből?
Dr. Domján Mihály
Dr. Domján Mihály pszichológus, családterapeuta, szomatodráma játékvezető, mindfulness oktató, pszichoterapeuta-jelölt
Dr. Domján Mihály rendszeresen tart előadásokatcsoportfoglalkozásokat; készít videókatpodcast-eket és írja a Mind&Spirit blogot. A hozzá fordulók legtöbbje párkapcsolati problémákkal keresi fel. Munkája a családterápia rendszerszemléletén alapszik és a főként a strukturális irányzat eszköztárára, valamint elveire épít.

Mit jelent ez?

Hasznos az egyéni problémákat a többiek kapcsolatában (rendszerében) megvizsgálni és megérteni. Például hogyan tudok otthon nőként, feleségként, anyaként működni, illetve férfiként, férjként és apaként? Egyénileg mit teszek azért, hogy legyenek szép pillanataim? Hogyan okozok a másiknak örömet? Miből érzem, hogy megbecsülve lennék? Mennyire van az adás és a kapás egyensúlyban a kapcsolataimban? Ki erősít engem? Ki gyengít? Képes vagyok-e nyíltan felvállalni a véleményemet? Szókimondóan kezelem-e, hogy mire van szükségem? Tudok-e egyáltalán kérni? És elfogadni? Elismerni? Hálát adni? Egyensúlyban van-e a meghittség és a munka az életemben?
 
Nem könnyűek ezek a kérdések, de sokszor még sincs más út, mint a határok, a szerepek, az elvárások és megegyezések újrafogalmazása. Új egyensúlyhoz – kis segítséggel – mind egyéni életvezetési tanácsadással, mind a pár-, és családterápia irányából el lehet jutni.
Önmagunk és az erőforrásaink megismerése, sőt elfogadása – véleménye szerint – azon elsődleges feladatok közé sorolandók, amelyeket a legtöbb problémáért érdemes folyamatában megtennünk. Mindezek kihagyhatatlan része a származási családunktól kapott örökölt minták, hiedelmek és erőforrások feltárása, valamint az önazonos célok megfogalmazása.